Degustacja kiszonek
Degustacja kiszonek
Pani Grażyna opowiedziała dzieciom o wartościowych i ważnych dla naszego zdrowia kiszonkach. I o ile doskonale znamy smak kiszonej kapusty czy ogórków, to w gospodarstwie państwa Andrzejewskich można znaleźć dość nietypowe i zaskakujące smaki warzyw, a nawet owoców, takich jak truskawki.
Najpierw nasz gość opowiedział o produktach potrzebnych do przygotowania kiszonek, a następnie chętne dzieci mogły spróbować jak smakują takie kiszone warzywa jak: kapusta, ogórki, burak czerwony, fasola szparagowa, marchew, cebula, pomidory, seler i pietruszka czy rzodkiewka i kalarepa. Można też było skosztować zakwasu z buraka.
I chętnych na pyszności z "wrzaskowego" gospodarstwa, w którym wbrew pozorom jest cicho, przytulnie, pysznie i zdrowo, było bardzo dużo naszych przedszkolaków. W końcu takich zdrowych rarytasów nie sposób nie spróbować.